PR+en+Mediawaarde+events%3A+van+zenden+naar+viral+experience
Nieuws

PR en Mediawaarde events: van zenden naar viral experience

​​​​​​​Ook de wereld van PR, mediawaarde en reclame kent de kracht van een slimme experience, live gebeurtenis of activatie. De ontwikkeling aan die kant van het evenementenspectrum is prachtig om te zien. Waar eerst volop gekozen werd voor zenden, bijvoorbeeld op de good old persconferenties, draait ook in die wereld alles om de beleving. Met als summum: een viral experience, soms voor 1 persoon, met een bereik van miljoenen.

Een event, activatie, experience, wie durft kan er enorme mediawaarde en PR meebehalen. Zeker in een tijd waar een bijzonder event, soms slechts voor 1 persoon, online een mondiaal bereik kan behalen, is het PR of mediawaarde event interessanter dan ooit te voren. En waar zo’n event begint of eindigt? Dat is van ondergeschikt belang aan het feit dat experience in potentie viral kan gaan. Want wat is er veel veranderd: van persconferentie naar viral belevenis.

Vroeger was het simpel en effectief: je stuurde een uitnodiging voor een persconferentie ergens op locatie naar je mediabestand. Een paar dagen later zaten braaf een aantal journalisten mee te pennen met jouw boodschap en zie hier het oude vertrouwe mediawaarde-moment: de persconferentie. In de loop der jaren zag je de persconferentie opgeleukt worden met entertainment, gekke locaties of verrassingseffecten. Inmiddels is de echte slag geslagen: events, activaties, pop up experience die voor mediawaarde en PR zorgen. Dat kan zijn met nieuws, maar ook pure mediawaarde voor je merk. Vaak in de openbare ruimte, soms een event voor 1 persoon, maar altijd gericht op een zo groot mogelijk bereik in de doelgroep.

 

Definitie PR en Mediawaarde events? 

Evenementen met als doelstelling PR en/of mediawaarde, dat is de korte uitleg van mediawaarde of PR events, maar er is veel meer. Om te beginnen: er zit wel degelijk een verschil in PR-waarde en mediawaarde. Het verschil kort uitgelegd: 

Mediawaarde wordt berekend door de vermeldingen in de media/journalistiek media over jouw evenement af te zetten tegen de prijs die je normaal gesproken zou hebben moeten betalen als je die media-uitingen had moeten inkopen. 

Bij PR-waarde wordt meer gekeken naar 'het effect' van de uitingen in de media. Wat was de tone of voice van de uiting? Was het positief of negatief? Heeft de uiting een prominente plek in de media of is het ergens weggemoffeld? Welke doelgroepen heb je bereikt? etc etc. 

 

Ontwikkelingen PR en Mediawaarde Events 

Aankondiging van de persconferentie. Tafel, paar stoelen, microfoons, persconferentie met uitgenodigde journalisten, publicaties en zie hier: jarenlang was dit het zeer eenvoudige traject van mediawaarde bereiken. Maar, de afgelopen jaren zijn merken, bedrijven en organisaties er achter gekomen dat mediawaarde pas echt vormen aanneemt zodra het verpakt is in een opvallende beleving. Of het nou gaat om het persmoment gegoten in een experience of activatie, of dat het gaat om events voor 1 persoon, een iconisch moment tijdens een event als contentmotor of capagnestarter, het hoort allemaal bij de evolutie van PR en Media waarde events. 

Het merk of de organisatie die snapt dat een PR of mediawaarde event met een paar simpele stappen tot 3x impact kan komen, die zijn spekkoper:

1. Het event, de activatie, de sponsorbeleving of het nieuws-moment live uitvoeren als een mini-event middenin de directe doelgroep.

2. Door de juiste media bij het event uit te nodigen, wordt de experience of het event nieuwswaardig

3. Tot slot de deeltjesversneller die social media te bieden heeft. 

 

Doelstellingen 

Tja, binnen PR en Mediawaarde, die over het algemeen gezien kunnen worden als mediagericht brand event, zijn de doelstellingen eenduidig maar uiteenlopend: 

Media en PR waarde zijn de hoofddoelstelling. In enkele gevallen moet die mediawaarde leiden tot awareness, tot aankoop, tot het vergroten van de fanbase of tot interactie met de doelgroep. 

 

Trends 

Campagnemotor
Dat opvallende media event als motor voor complete mediacampagnes. Het doolhof van zonnebloemen rond het Van Gogh Musuem is een mooi voorbeeld. 

De experience persconferentie


De voorbeeld case van Lightyear waar de automotive media midden in de nacht naar de Theaterhangaar kwamen, is een perfect voorbeeld van hoe een persconferentie ook een event kan worden. 

 

Het event voor 1 persoon
De 10 miljoenste bezoeker van het Rijksmuseum leidde tot ongekende mediawaarde. Viral online en in de massamedia, omdat de beleving van 1 persoon gedeeld werd. 

 

Extraperience
Sponsoren die op events, festivals of waar dan ook sponsoring omzetten in opvallende activaties of services voor bezoekers van een event, doen aan extra experience (extraperience) en dat levert gouden PR en mediawaarde op. 

Influencer eventmarketing
Wie het durft om de passende influencer in te zetten op het media event, is bijna verzekerd van een enorm bereik. 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.