Julius+Solaris%3A+%27Zorg+dat+je+klaar+bent+voor+de+Metaverse%27
Nieuws

Julius Solaris: 'Zorg dat je klaar bent voor de Metaverse'

Julius Solaris, jarenlang de grote man achter het enorme internationale succes van EventmanagerBlog, laat weer eens van zich horen. Solaris die met name op het gebied van tech en events door de jaren heen visonair is gebleken, duikt nu in de wereld van van de Metaverse en events. Ook al was Solaris sceptisch, nu benadrukt hij de grote impact die de Metaverse ook op evenementen gaat hebben.

De Metaverse werd gepresenteerd als 'the next big thing'. De ontwikkelingen gaan weliswaar hard, maar de hooggespannen verwachtingen zijn nog niet waargemaakt. "Ik was aanvankelijk sceptisch over die hoge verwachtingen. Die scepsis is gerechtvaardigd gebleken, want de massa-adoptie van de Metaverse laat nog wel even op zich wachten", aldus Solaris, die binnenkort een compleet report publiceert over technologie en evenementen.

Nieuwsgierig is de ondernemer met Italiaanse roots altijd gebleven. De afgelopen tijd maakte hij een studie van de Metaverse. Hij verslond onder meer diepgravende onderzoeken van gerenomeerde bureau's als McKinsey en Accenture. Al die kennis en inzichten hebben Solaris op andere gedachten gebracht. 

Niet lyrisch, maar zeker geen gimmick
Hij waarschuwt ervoor niet blind achter mensen aan te lopen die helemaal lyrisch zijn en blind geloven in de Metaverse. Anderzijds ziet hij groepen, die de Metaverse zien als een gimmick. Hij ziet sterke overeenkomsten met de periode rond 2008, toen de neus werd opgehaald voor Twitter. Dat was niks en zou ook nooit iets worden. "Kijk nu eens. Wie lacht er nu?" 

De stappen die grote bedrijven en bekende merken zetten, hebben het geloof van Solaris aangewakkerd. Als voorbeeld noemt hij de tien miljard dollar, die Mark Zuckerberg van Meta investeert. "Dit moet gaan leiden tot een beter gevoel van aanwezigheid, een gevoel van presence. Daar ligt een sterke verbinding met events. Als wij het gevoel hebben dat we er echt bij zijn, dan worden we gepakt door de Metaverse." 

Zodra die slag gemaakt wordt, gaat de eventbranche op z'n kop

De ondernemer annex consultant is sterk van mening dat er nog een lange weg te gaan is. "Bedenk dat wat we nu de Metaverse noemen in de verste verte niet lijkt op waar de Metaverse naar toe gaat groeien." Het gaat pas echt hard als je het gevoel kunt evenaren van het aanwezig zijn op een event, de gesprekken met een kop koffie in de pauze of die ontmoeting in de hal van het beursgebouw. Zodra die slag gemaakt wordt, zal dat de eventbranche op z'n kop zetten. Maar, zo zegt hij erbij, "de Metaverse zal nooit de live ontmoeting, het fysieke face-to-face contact vervangen." 

2030: helft events in Metaverse
Solaris deelt graag wat statistieken om de opmars van de Metaverse te staven. "Er zijn schattingen dat in 2030 meer dan de helft van de live events plaatsvindt in de Metaverse. Nu al geeft 78% van de executives in de zorg aan de eerste schreden te hebben gezet in de Metaverse. Bij toerisme is dat 72%. Van de consumenten ziet 65% zich in de Metaverse concerten, sportwedstrijden, musea en festivals bezoeken." 

De Metaverse gaat er ook voor zorgen dat er een nieuw publiek wordt aangeboord. Mensen die nooit dat event zouden bezoeken, maken dankzij de laagdrempelige, duurzame mogelijkheden van de Metaverse nu wel hun opwachting. "Er liggen zoveel kansen en er zijn zoveel mogelijkheden dat het mij onverstandig lijkt de Metaverse af te doen als irrelevant. Zorg ervoor dat je geinformeerd blijft. De ontwikkelingen gaan razendsnel, dus blijf je informeren via relevante platforms die vaak gratis toegankelijk zijn. Praat met collega's, wissel kennis en ervaringen uit en organiseer nu al meetings in de Metaverse." 

Nog altijd zijn er hele volksstammen die lacherig doen over deze vorm van technologische vooruitgang. "Haak niet af, maar haak aan. Ben jij er klaar voor als jouw baas of jouw klanten vragen om een event te organiseren in de Metaverse?"

Meer weten over Event Technology? Klik op onderstaande banner:

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.