Hoe+jouw+event+tot+gedragsverandering+leidt%3F+Vier+tactieken
Nieuws

Hoe jouw event tot gedragsverandering leidt? Vier tactieken

Een evenement binnen jouw communicatie- of marketingmix kan tot zeer grote impact en effecten komen. Zeker wie begint bij een heldere doelstelling en van daaruit tot concept, strategie en traject komt. Dan zou je zelfs tot gedragsverandering kunnen komen. Daarbij kun je kiezen uit vier tactieken die zichzelf bewezen hebben op het gebied van 'gedragsveranderende' communicatie.

Of het nou gaat om het 'builden van een nog loyaler team', aanzetten tot sales, relatie versterken of het opnemen van kennis, eigenlijk draait het altijd om gedragsverandering. Of op zijn minst tot het aanzetten van bepaald gedrag. Maar hoe doe je dat?

4 tactieken om tijdens een live event tot gedragsverandering te komen:

  • Een event laat het gat tussen houding / gedachte en daden beleven
    De basisgedachte van deze methode om tot gedragsverandering te komen is de drang van mensen om consistent te zijn als het gaat om hun houding en hun daden. Die moeten overeenkomen, is de oerdrang van een mens. Door te benadrukken waar en hoe hier een gat zit, moedig je de consument aan dit gat zelf te overbruggen. Juist bij live events beleeft jouw gast, relatie of collega dit 'eigen' gat. Vanuit die beleving en confrontatie ontstaat het fundament voor gedragsverandering.
     
  • Stel vragen, gebruik de antwoorden voor sturing, maar leg niet op
    Ook bij de tweede communicatie tactiek lijkt het live evenement de ideale tool om tot verandering van gedrag te komen. Daarbij is live interactie de manier, waarbij het antwoord op specifieke vragen de opening is om jouw doelgroep mee te nemen:

    Vragen veranderen de rol van de luisteraar. In plaats van tegenargumenten te geven of na te denken over alle redenen waarom ze het niet eens zijn met een bepaalde bewering, gaan ze hun antwoord op jouw vraag en hun gevoelens of meningen over de kwestie ordenen. Dat moedigt mensen aan om zich te committeren aan de conclusie, want die conclusie wordt niet opgelegd, maar is hun eigen conclusie. Het antwoord op de vraag is hún antwoord en jezelf volgen in je eigen antwoord, je eigen gedachte over een onderwerp en je eigen voorkeuren, leidt in meer gevallen tot actie.
     
  • Gedragsverandering in kleine stapjes
    De derde communicatie tactiek om tot gedragsverandering te komen, zit niet direct in de live communicatie hoe, maar behelst meer een algehele insteek: Kijk bijvoorbeeld naar de corona-periode of het CO2-vraagstuk, waarbij veel  regelgeving en richtlijnen gepusht worden. Steeds weer met nieuwe cijfers en feiten. Op zoek naar die enorme stap om tot volledige lockdown, massa-vaccinatie of gehoorzaamheid van alee maatregelen te komen. De ervaring leert dat er meer heil in kleine stapjes zit. 
     
  • Verleiden in plaats van opleggen
    Dat verleiden is weer koren op de molen van eventcommunicatie en kan op tal van manieren. Om gasten verantwoorder te laten eten, kun je de ongezonde producten een beetje verstopt, achteraan plaatsen. Door flesjes water boven in de koeling te plaatsen achter helder glas, zullen de gasten de frisdrank onderin - nauwelijks zichtbaar door het matglas - laten staan en zo verleid worden een verantwoorde keuze te maken.

 

Meer weten over gedragsverandering evenementen en live communicatie?

Leers dan ook: Hoe evenementen tot gedragsverandering kunnen leiden?

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.