Brand+boost+manager+van+Skoda%3A+Auto%27s+kunnen+niet+zonder+live+communicatie
Nieuws

Brand boost manager van Skoda: Auto's kunnen niet zonder live communicatie

Rolf Schumann is Brand Boost Manager bij Skoda en heeft een duidelijke visie op de rol van live communicatie en experience marketing voor het mondiale automerk. "Mensen willen de auto aanraken, ruiken, er omheen lopen en dan hebben we het nog niet eens over de testritten. De afgelopen anderhalf jaar hebben dan ook voor drastische veranderingen gezorgd."

Rolf Schumann is Brand Boost Manager bij Skoda en kijkt in een interview met NEXTLIVE open terug op de afgelopen maanden en schat in hoe de toekomst er uit komt te zien. De automobielbranche kan niet zonder live communicatie is zijn heldere opening.

“Door de omstandigheden heeft online een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Ook bij Skoda hebben we in korte tijd veel geleerd over online. Auto’s kunnen echter niet zonder live communicatie. Je wilt om de auto heen lopen, er inzitten, het leer ruiken en natuurlijk een proefrit maken. Online gaat echter niet meer verdwijnen. De toekomst is hybride.”

Natuurlijk heeft de pandemie ook enorme gevolgen voor Skoda. Zeker ook voor de communicatie van het automerk. “Introducties van nieuwe modellen zijn belangrijke momenten. Daarbij draaide het tot voor de pandemie om live communicatie. Logisch, want je wilt het nieuwe model toch voelen, ruiken en beleven. Door de pandemie moesten we noodgedwongen ineens omschakelen naar online. Dat was best wel nieuw terrein. In het begin kwamen we ook niet veel verder dan het vertonen van een video”, aldus Schumann.

‘Nieuwe Skoda-model komt tot leven in virtuele art gallery’

De wereld leerde al snel de mogelijkheden van online kennen. Schumann en zijn team leerden snel. “Dat moest ook wel, want alle grote autoshows, zoals de Autosalon Geneve, verdwenen uit de agenda. Die internationale shows zijn bij uitstek momenten om nieuwe modellen aan media en het grote publiek te tonen. De focus ging naar online en dat moest natuurlijk wel meer zijn dan dat mooie videootje.”

Ook bij Skoda werd online in de hoogste versnelling doorontwikkeld. “Succesvol was de introductie waarbij we het nieuwe model in een virtuele art gallery hebben gezet. Virtueel en de echte wereld ontmoetten elkaar in Praag. Klanten van over de hele wereld konden vragen stellen aan de ontwikkelaars en designers. Op deze manier hebben we de auto tot leven kunnen brengen en konden de bezoekers als bonus genieten van bijzondere kunst. Het was zeker een mooie case, waar we op verder kunnen bouwen, maar het had niet die impact van live communicatie.”

Verschillende scenario’s

De klanten hebben moeten wennen aan online. Datzelfde geldt voor de automobielbedrijven, die in amper twintig maanden een flinke slag hebben gemaakt. “Het was een leerzame periode. We hebben geleerd hoe we ook online met impact kunnen communiceren. Die learnings nemen we mee naar de toekomst. Live communicatie keert zonder twijfel sterk terug en online gaat echt niet meer verdwijnen. Hybride events zijn wat mij betreft de toekomst.”

De komende tijd blijft volgens Schumann een onzekere periode. “Omdat je niet precies weet wat straks wel en niet kan, werken wij met verschillende scenario’s. Hybride events zijn de basis. Door het beste van deze twee werelden bij elkaar te brengen, kun je je bereik enorm vergroten. Als door omstandigheden een live event niet kan doorgaan, moet je snel kunnen schakelen richting online. Het hybride vertrekpunt maakt zo’n eventuele omslag een stuk eenvoudiger”, aldus Rolf Schumann

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.