Flexibel+werken%3A+is+uw+organisatie+er+al+klaar+voor%3F
Nieuws

Flexibel werken: is uw organisatie er al klaar voor?

PERSONEEL EVENEMENTEN - In het aankomende magazine vertelt 7BEAUFORT, de intermediair voor event- en communicatieprofessionals, over de drie ingrediënten voor puur werkgeluk. Zo moeten werkgevers bijdragen aan work life engagement door flexibeler te gaan werken. Maar zijn werkgevers hier al klaar voor?

Flexibel werken is niet meer weg te denken en een gevolg van de veranderende aard van ons werk. Voor de invoering van flexibel werken bestaat uiteraard geen blauwdruk. Uit onderzoek blijkt wel dat vertrouwen in je medewerker en de rol van de leidinggevende cruciaal is bij het slagen van flexibel werken. De manier van samenwerken en leidinggeven verandert het meest. Werknemers staan zeer positief tegenover flexibel werken: 85% zou graag de mogelijkheid krijgen om flexibel te werken. Vooral in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening wordt veel flexibel gewerkt. In de cultuur, recreatie en entertainment branche wordt relatief vaak gedacht dat flexibel werken niet altijd een reële mogelijkheid is.

Werkgevers zouden zich meer moeten inspannen om flexibel werken mogelijk te maken. Niet alleen neemt de loyaliteit van werknemers hierdoor toe, ook kan men meer werk aan en is men vaker bereid om over te werken. Door niet alleen te sturen op resultaten, maar te focussen op de sociale componenten van je werknemer, kun je als werkgever bijdragen aan ‘work life engagement’. Work life engagement gaat om energiek en toegewijd zijn in wat je doet, op werk- en op privégebied. Als mensen het naar hun zin hebben, zijn ze ook productiever en verzuimen ze minder. Flexibel werken kan daarnaast helpen bij het aantrekken van nieuw personeel. Voor meer dan de helft van de werkende Nederlanders is flexibel kunnen werken een belangrijke of doorslaggevende voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Hoewel de waargenomen voordelen overheersen, zijn er ook nadelen verbonden aan flexibel werken. Er is weinig (face to face) contact en soms een slechte bereikbaarheid van collega’s tevens kan gebrek aan controle leiden tot misbruik. Er moeten dus duidelijke afspraken worden gemaakt over de tijdstippen en voorwaarden waaronder flexibel kan worden gewerkt. Opvallend is echter dat mensen die zelf niet flexibel werken meer nadelen noemen dan mensen die dit wel doen.

Lees meer over de drie ingediënten voor puur werkgeluk in het aankomende EventBranche magazine. Ontvangt u deze nog niet? Word dan nu lid voor 109,-  euro (ex. btw) per jaar (volledig aftrekbaar) en ontvang het magazine deze maand nog in uw brievenbus.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.