Eerste+circulaire+congreslocatie+van+Nederland%3A+Aviodome+Amsterdam
Nieuws

Eerste circulaire congreslocatie van Nederland: Aviodome Amsterdam

Wat mensen nog kennen als het landmark van Schiphol wordt nu in Amsterdam-West nieuw leven ingeblazen. De opvallende koepel werd na sluiting van het luchtvaartmuseum in 2003 afgebroken en gekocht door de Teka Groep. Nadat de 70.000 kilogram tellende constructie 14 jaar in zeecontainers opgeslagen heeft gelegen, herrijst dit jaar de oude koepel van Aviodome als een feniks uit het as. EventBranche was aanwezig bij het hijsen van het eerste deel van de koepel.

Over 9 maanden staat de officiële opening van deze nieuwe locatie gepland. Trotse eigenaar; de Teka Groep, een allround speler in de event,- catering en horecabranche, focust met dit project op circulair bouwen. De Teka Groep is tevens eigenaar van andere evenementenlocaties zoals de Midden Nederland Hallen in Barneveld en de Rijtuigenloods in Amersfoort.


Onder de koepel van het Aviodome in Amsterdam zal er ruimte zijn voor 1000 personen in de plenaire zaal, tevens worden er 16 subzalen gevormd voor een capaciteit van 10 – 100 personen. Voor deze bezoekers is er volop gratis parkeergelegenheid en het station is op loopafstand. De locatie is qua uitvalswegen ideaal en Schiphol ligt op 15 minuten rijden. 

Circulaire congreslocatie
Alle 1100 bestaande panelen werden hergebruikt. Deze losse 'wiebertjes' moesten als een puzzel weer in elkaar gezet worden. Ook qua interieur zetten zij in op het gebruik van bestaande materialen. Zoals bestaande materialen uit het voormalige Belastingkantoor in Haarlem. Het Aviodome zorgt hierdoor voor een lagere CO2-footprint dan een nieuwe eventlocatie. EventBranche sprak kort met Timo Kruft, eigenaar van de TeKa Groep, bekijk de video hieronder.  

Teka Groep stuurde een persbericht over haar nieuwste evenementenlocatie:

Aviodome herrijst in Amsterdam

AMSTERDAM - Eén van de meest iconische koepels van Nederland krijgt een tweede leven in Amsterdam. Het gaat om het Aviodome met daarin de eerste circulaire congreslocatie van Nederland. De locatie wordt geëxploiteerd door de TeKa Groep en opent in het najaar haar deuren.
 
Het Aviodome komt te liggen in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. In het Aviodome bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is daarmee onder meer geschikt voor beurzen en congressen.
 
Geschiedenis
Daarmee ondergaat het Aviodome een opvallende transformatie. De koepel staat bij miljoenen in het geheugen gegrift als onderkomen van het voormalige luchtvaartmuseum bij Schiphol. Het was bij de opening in 1971 de eerste geodetische koepel van Europa en met een overspanning van 60 meter en hoogte van 24 meter lange tijd de grootste “dome” ter wereld.
 
Herbouw is nooit eerder vertoond
Na de sluiting van het luchtvaartmuseum in 2003 werd de koepel afgebroken en opgeborgen in zeecontainers. De herbouw geldt als een bouwkundig huzarenstukje. De 70.000 kilogram zware koepelconstructie wordt ring voor ring omhoog gehesen met een kraan, waarna in totaal 1.100 ruitvormige aluminium panelen geplaatst worden.
 
Het Aviodome: circulair herbouwd
 “Het Aviodome hoort bij Amsterdam en is straks een echte eyecatcher voor de stad,” zegt initiatiefnemer Timo Kruft van de TeKa Groep. “Bovendien is het veel duurzamer om de koepel een tweede leven te geven. Ook op andere plekken in het pand passen we zoveel mogelijk gebruikte materialen toe.”
 
Onderdeel van stadsvernieuwing in Sloterdijk
De herbouw van het Aviodome is een opsteker voor de gemeente Amsterdam, dat grote plannen heeft met het omliggende gebied. De komende jaren verandert het bedrijventerrein Sloterdijk stapsgewijs in een levendig werkgebied met iconische architectuur en (recreatieve) voorzieningen voor werknemers en bezoekers. Met als het aan de gemeente ligt nieuwe bedrijven die een leidende rol spelen in de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Het gebied moet een verbindende schakel vormen tussen stad en haven en een centrale plek innemen in de Metropoolregio.

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.